BARCELONAUTES / VI DE BARCELONA

El vi de Vinyes de Barcelona és l’únic que es produeix a la ciutat de Barcelona, concretament a la Masia Can Calopa de Dalt, al vessant occidental de la Serra de Collserola. És allà on es cultiva la vinya i s’elabora el vi en un petit celler rehabilitat, gestionat per L’Olivera Cooperativa des del 2010.

L’estudi barceloní de disseny i direcció creativa Clase, vinculat al projecte de les vinyes de Collserola des del primer moment i L’Olivera que ara el gestiona han decidit fer un canvi radical d’imatge per a un nou perfil de vi.

L’any 2001, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el projecte per a produir vins institucionals d’identitat mediterrània per a representar la ciutat. És des d’aquest moment inicial, quan Clase assumeix la creació de la identitat dels vins, amb les etiquetes “B” a càrrec de reconeguts artistes catalans com Antoni Tàpies o Antoni Llena entre d’altres. Cinc anys més tard, al 2006, Clase va proposar redefinir el concepte cap a un projecte de recuperació del patrimoni natural de Barcelona a l’antic conreu de la vinya a la Masia de Can Calopa. Va ser llavors quan va plantejar fer-se càrrec de la gestió a L’Olivera, que finalment va entrar al projecte l’any 2010.

De la Masia de Can Calopa en surten prop de 5000 ampolles d’aquest vi, en un inici institucional de l’Ajuntament, però que, des del 2017, es va començar a comercialitzar sota la marca ‘Vinyes de Barcelona’. Un vi que recupera la tradició vitivinícola de la ciutat alhora que aposta per una agricultura innovadora que combina qualitat dels productes amb inserció social i respecte al medi ambient. Valors que estan en l’essència del projecte de L’Olivera, cooperativa d’iniciativa social que naixia l’any 1974 a Vallbona de les Monges (Lleida), des d’on s’elaboren vins blancs, negres, dolços i escumosos sota la Denominació d’Origen Costers del Segre.

Deja un comentario